Bijzondere projecten

Sinds 2015 zijn wij werkzaam voor het Digitaliseringsproject DTR3 van het Nationaal Archief. Aangesteld door het Regionaal Historisch Centrum Limburg sturen wij een team van behoudsmedewerkers aan in een atelier in Heerlen. Op deze locatie worden de stukken ook gescand.

Om oude en bijzondere archiefstukken veilig te stellen voor de toekomst en tevens toegankelijk te maken voor het publiek wordt steeds meer papieren archiefmateriaal gedigitaliseerd.

Uit het Nationaal Archief zijn dit bijvoorbeeld stukken uit de VOC-tijd, archieven van Staten Generaal, Binnenlandse Zaken of Ministerie van Koloniën. Maar ook de notariële archieven van de Regionaal Historische Centra van de provincies in het land worden voorbereid om vervolgens gescand te worden. Door middel van eerstelijns conservering zorgt het atelier materiele voorbereiding ervoor dat de stukken het digitaliseringstraject veilig en soepel kunnen doorlopen.

Bij het project ‘Adopt a book’ van de Universiteitsbibliotheek Maastricht zijn wij eveneens al sinds het begin betrokken. Hiervoor hebben wij dan ook diverse restauraties mogen uitvoeren.

Vanwege beperkte budgetten wordt er op verschillende creatieve manieren geprobeerd fondsen te werven om boeken uit de speciale collecties van de U.B. Maastricht te laten restaureren. Er zijn boeken over uiteenlopende onderwerpen die er slecht aan toe zijn en dringend gerestaureerd moeten worden. In de onderstaande brochure leest u hoe u het dit project kunt steunen.

Schermafbeelding 2019-03-31 om 14.20.52.